Skip to the main content

Plastic Pact

Bij Paardekooper zijn we ons bewust van de schadelijke gevolgen van plastic in het milieu. Daarom hebben we in 2019 het Plastic Pact ondertekend. Met dit initiatief werken Nederlandse bedrijven en maatschappelijke organisaties samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) aan de verduurzaming van het plasticgebruik in Nederland. Doelstelling: 20% minder plastic in 2025, meer recycling en werken aan duurzame alternatieven.

Doelstellingen Plastic Pact voor 2025

Via de slogan ‘Meer met minder plastic’ roept het Plastic Pact Nederlandse bedrijven en organisaties op om zich bij hun doelstellingen aan te sluiten. Met de deelname heeft Paardekooper zich bedrijfsbreed verbonden aan diverse doelen voor het verbeteren van de circulaire plasticketen. In 2025:

  • Gebruiken we 20% minder plastic dan in 2017.
  • Zijn onze plastic producten en verpakkingen volledig (100%) te recyclen.
  • Zijn onze plastic producten voor eenmalig gebruik zoveel mogelijk herbruikbaar.
  • Bestaan al onze eenmalige plastics voor minstens 35% uit gerecycled materiaal.
  • Gebruiken we alleen bioplastics als ze recyclebaar zijn en een lagere CO2-voetafdruk hebben.

Het actieplan van Paardekooper

Om als Paardekooper de doelen van het Plastic Pact te halen, hebben we voor de periode 2020-2022 een intern actieplan opgesteld.

Stap 1: overgangsfase
Alle niet-recyclebare producten en verpakkingen van wegwerpplastic en alle producten die per 3 juli 2021 onder het verbod op ‘single use plastic’ vallen, laten we afvloeien. Vervolgens vervangen we ze door producten van recyclebare kunststoffen of alternatieven.

Stap 2: anders inkopen en ontwikkelen
We gaan kunststof producten inkopen en ontwikkelen die zijn gemaakt van gerecycled materiaal en die goed te recyclen zijn. De helft van de eenmalige plastic producten en verpakkingen moet in 2022 zoveel mogelijk, maar minimaal 35% gerecycled materiaal bevatten. Ook moet in 2022 de helft van de wegwerpproducten die we niet naar herbruikbare producten kunnen omzetten, volledig recyclebaar zijn.

Stap 3: naar herbruikbare producten
Eenmalige kunststof producten moeten in 2022 zoveel mogelijk herbruikbaar zijn. We stimuleren minder materiaalgebruik door het ontwikkelen en implementeren van herbruikbare verpakkingen en systemen.

Paardekooper als voorloper

Paardekooper is graag een voorloper als het gaat om de ontwikkeling van duurzame verpakkingen. De plannen van het Plastic Pact passen perfect bij onze eigen strategie voor de komende jaren. We zijn hiermee al volop aan de slag en in de nabije toekomst ga je hierover nog veel meer horen. Heb je vragen over onze duurzame ambities? Neem dan gerust contact met ons op.